Kompetencje relacyjne

W dniach 29-30 stycznia nauczyciele NSP „Źródła” uczestniczyli w pierwszym spotkaniu w ramach całorocznego programu „Kompetencje relacyjne”. Głównym jego celem jest podniesienie jakości oświaty i przeciwdziałanie skutkom kryzysu spowodowanego pandemią, poprzez wzmocnienie funkcji edukacyjnej i wychowawczej szkoły, obejmującej rozwój osobisty i zawodowy nauczycieli.

Podczas spotkania poruszone zostały tematy nowego paradygmatu wychowawczego, wartości w edukacji oraz integralności i poczucia własnej wartości człowieka. Spotkanie prowadziły Tamara Kasprzyk i Kornelia Stawicka – trenerki Familylab. Fundacja Familylab Polska jest członkiem Familylab Association, organizacji założonej przez Jespera Juula i jego współpracowników w Europie, która inspiruje dorosłych do towarzyszenia dziecku w jego rozwoju.

Szkolenie zrealizowano w ramach projektu „Od kryzysu do sukcesu – podnoszenie jakości oświaty poprzez rozwijanie kluczowych kompetencji społecznych niezbędnych w życiu i pracy nauczyciela”. Projekt jest finansowany z Programu „Fundusz pomocowy dla organizacji pozarządowych oraz inicjatyw obywatelskich 2020”, utworzonego przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności, realizowanego przez Fundację Edukacja dla Demokracji.