„Rodzeństwo bez rywalizacji” czyli II część Szkoły dla Rodziców i Wychowawców

logo_sdriw28 lutego br. rozpoczęła się II część Szkoły dla Rodziców i Wychowawców. Tematyka obejmuje rywalizację między rodzeństwem.Szkolenie prowadzą doświadczone edukatorki – Grażyna Kujawiak i Bożena Wolska. Warsztaty opracowano na podstawie książki „Rodzeństwo bez rywalizacji, jak pomóc własnym dzieciom żyć w zgodzie, by samemu żyć z godnością” A. Faber i E. Mazlish. Podczas spotkań uczestnicy poznają zagadnienia wspierania procesu budowania wzajemnych (opartych na więzi i szacunku) relacji między dziećmi:

• rywalizacja i zazdrość między dziećmi,
  • kłótnie, bójki dzieci i różne inne trudności,
  • problem sprawiedliwości, ulubieńców i egoizmu,
  • wpływ ról na relacje między dziećmi.

Pierwsze spotkanie pozwoliło rodzicom uświadomić sobie, że każdy ma w głowie zestaw cech idealnego dziecka. Jednak dziecko ma prawo być niedojrzałe, jest ciągle w rozwoju, dlatego możemy jedynie pomagać mu w dążeniu do osiągnięcia pożądanych cech. Posiadanie rodzeństwa daje wiele korzyści, które procentują w przyszłości.

Wszyscy docenili fakt, że dzieci są drogocennym darem, choć czasem bywają dla rodziców „niewygodne”. Świetnie spuentował to spotkanie jeden z ojców, który podkreślił, że: „Nie mamy dzieci po to, żeby nam było wygodnie, ale po to, żeby je przygotować do życia.”

Warsztaty są bezpłatne, gdyż zostały sfinansowane w ramach programu grantowego: „Tu mieszkam, tu zmieniam” organizowanego przez Fundację Banku Zachodni WBK S.A.