Co mówią rodzice po warsztatach?

Za nami kolejna edycja warsztatów „SZKOŁA DLA RODZICÓW I WYCHOWAWCÓW”. Również tym razem uczestnicy podzielili się opiniami na ten temat.

Zajęcia były organizowane w ramach zadania publicznego „Nowoczesne metody wychowawcze w rodzinie i w szkole – profilaktyka wpierania rodziny i przeciwdziałania uzależnieniom wśród dzieci i młodzieży”, współfinansowanego ze środków Miasta Skierniewice.

Szkoła dla Rodziców i Wychowawców dała mi możliwości doskonalenia i pogłębiania relacji z moimi dziećmi. Dzięki tematom poruszonym na zajęciach spojrzałam inaczej na moje dzieci. Nauczyłam się zwracać uwagę na ich uczucia i potrzeby oraz szanować ich indywidualność. Staram się wprowadzać w naszym domu nowe zasady, określać granice i przestrzegać naturalnych konsekwencji. Odkrywam także mocne strony moich dzieci i uczę się jak je wykorzystać, by wychować ich na dobrych ludzi. Dziękuję prowadzącym za ich wkład, zapał i świadectwo. Polecam wszystkim rodzicom.

Iza

__________________

Tematy przedstawione na warsztatach są dla mnie bardzo ważne. Otworzyły mi się oczy na wiele aspektów dotyczących wychowania dzieci. Dowiedziałem się, że można inaczej postępować wobec dzieci. Mam nieodparte wrażenie, że sam nie doszedłbym do tego. Bardzo polecam tego typu zajęcia wszystkim rodzicom. Za treść poznaną na warsztatach, za cały ten czas jestem wdzięczny Bogu. Chwała Panu!

Marcin

__________________

Jestem bardzo wdzięczna za możliwość uczestniczenie w tym kursie. Otworzyły mi oczy na wiele spraw i problemów, z których wyciągam wnioski. Pocieszam się tym, że jest wielu rodziców, którzy czują tak jak ja, że mamy te same problemy. Fantastycznie spędziłam ten czas, czekałam na każde spotkanie i na kolejny nowy temat. Bardzo dziękuję prowadzącym, organizatorom i uczestnikom.

Małgorzata

__________________

Szkoła przede wszystkim daje możliwości rozwoju osobistego. Odkryłam własne ograniczenia, przeszkody, sztywność myślenia w niektórych tematach. Dzięki temu, że je zobaczyłam, mam szanse dokonać zmian. Mogę zrobić coś dla lepszego kontaktu z dzieckiem, poprawy jakości relacji z nim. Mogę także pomóc synowi w budowaniu jego poczucia wartości. Pomóc mu w rozwoju społecznym, w relacjach z innymi ludźmi. Korzyści jest wiele. Potrzeba tylko wytrwałości i konsekwencji, które z powodu miłości do dziecka, mnie nie opuszczą.

Szkoła dla Rodziców i Wychowawców to dobre miejsce dla ludzi, którzy chcą lepiej żyć, wychować szczęśliwe dzieci.

Edyta

__________________

Szkoła dla Rodziców i Wychowawców otwiera oczy na problemy w wychowaniu dzieci. Pokazuje w jaki sposób im zaradzić, jak nauczyć się rozmawiać z dziećmi, przeznaczyć im więcej czasu. Uczy jak chwalić, by owocowało to w dorosłym życiu.

Aneta

__________________

Szkoła dla Rodziców i Wychowawców pokazała mi co mogę zrobić, by pogłębić relacje z moim dzieckiem oraz relacje w rodzinie. Trudno opisać wszystko, co dało mi uczestnictwo w warsztatach. Oprócz lepszego zrozumienia swoich reakcji, zachowań i ich wpływu na sposób wychowania dzieci. Pokazały mi też jak chwalić, motywować, słuchać tego, co jest ważne dla dzieci, ale też i dla rodziców. Wiele spostrzeżeń było nowych, zaskakujących. Wiele zachowań zobaczyłem w nowym świetle. Jeśli uda się wprowadzić w życie choć pewną część przećwiczonych na kursie zachowań, to na pewno nasze dzieci będą szczęśliwsze i będą lepiej przygotowane do życia w społeczeństwie. Moim zdaniem taki kurs ma ogromne znaczenie dla wychowania nowych pokoleń. Dziękuję prowadzącym za szczerość, profesjonalizm, czas i sympatię.

Piotr

__________________

Warto, bo ostatecznie będziesz lepszym rodzicem.

Warto, bo dzieci są najważniejsze.

Warto, bo otrzymasz szansę skierowania swojego dziecka na dobre tory.

Warto, bo masz szansę poznać/zobaczyć swoje błędy.

Warto, bo wyjdziesz jako lepszy człowiek.

Piotr

P.S. I to wszystko bez mówienia o wierze i religii.

__________________

Chciałem podziękować za zorganizowanie Szkoły dla Rodziców i Wychowawców. Wiele zagadnień pojawiło się w moim życiu po raz pierwszy. Zrozumiałem wiele zachowań własnych i moich dzieci. Kurs pokazał mi pewne naleciałości z mojego wychowania, których nie chciałbym kontynuować w relacjach z moimi dziećmi. Warsztaty pokazały mi również jak uniknąć prostych błędów, jak wychować dzieci z poczuciem własnej wartości, w poczuciu rodzinnej miłości.

Jakub

__________________

Co dała mi Szkoła dla Rodziców i Wychowawców?

Poczucie, że inni rodzice mają podobne problemy z dziećmi.
Pozwoliła mi praktycznie zastosować różne rozwiązania.
Myślę, że będę lepszą mamą. Lepiej rozumieć swoje dzieci.
Będę miała więcej cierpliwości.
Pokładam ufność w tym, że nawet jak coś mi nie wyjdzie to zawsze mogę się zmienić, przeprosić i zrobić inaczej.
Ciesze się, że byłam na tych zajęciach. Byli tu wspaniali ludzie – ciepli, otwarci, życzliwi.
Ogromne podziękowania dla prowadzących. Za życzliwość i serdeczność oraz zrozumienie, że nikt nie jest idealny jako rodzic, i że zawsze warto spróbować postępować inaczej.
Agnieszka

__________________

Szkoła dla Rodziców i Wychowawców pozwoliła mi poznać instrukcję obsługi naszych dzieci i nas samych.

Paweł