Każde dziecko jest wyjątkowe!

DSC00443a

Nie milkną głosy na temat korzyści jakie dały rodzicom kolejne warsztaty „Szkoła dla Rodziców i Wychowawców”. Niektóre przedstawiamy już dziś:

„Te warsztaty to nie tylko kopalnia praktycznej i wartościowej wiedzy dla mnie jako rodzica, ale okazja do skonfrontowania swoich doświadczeń z innymi rodzicami i spojrzenia na relacje między dziećmi z bardzo różnych stron. Wyciągnęłam sporo wniosków i zmieniłam swoje podejście w kwestii rozwiązywania konfliktów między dziećmi. Dzięki warsztatom wciąż na nowo uwrażliwiam się i odkrywam odmienność i indywidualność  każdego z moich dzieci i bardzo chcę adekwatnie odpowiadać na ich potrzeby. Mam mnóstwo zapału i praktycznie po każdym spotkaniu dostrzegałam efekty i sens mojej ciężkiej rodzicielskiej, świadomej pracy nad  sobą oraz  z dziećmi.

Najbardziej niesamowite jest to, że doświadczenie tu zdobyte jest bardzo praktyczne i skuteczne. Odkrywam też coraz intensywniej jakie skarby mam w domu i jestem bardzo podbudowana i zmotywowana do dalszych wysiłków.

Dodatkowym atutem tych warsztatów dla mnie są moje osobiste przemyślenia w kwestii relacji z moim  rodzeństwem i rodzicami oraz owoce tych przemyśleń i ich wpływ na moje obecne, dorosłe życie, podejmowane decyzje oraz spojrzenie pod tym kątem na relacje między moimi dziećmi i budowane między nimi więzi.

Wiem, że warsztaty to tylko początek, więc liczę na kolejne spotkania z innymi rodzicami by rozwijać się  i utrwalać dobre nawyki wychowawcze.

Osoby prowadzące warsztaty to wyjątkowo kompetentne i szlachetne kobiety. Udział w III części Szkoły dla  Rodziców i Wychowawców to będzie bardzo przyjemny i pożyteczny obowiązek.”

Agnieszka, mama 5 dzieci

„Warsztaty „Rodzeństwo bez rywalizacji” to kolejne, zaraz po pierwszej części ”Szkoły dla Rodziców  i Wychowawców”, fantastyczne spotkania adresowane do rodziców. Kurs oparty jest o wiedzę z pierwszej części, co daje niezwykłą okazję do powtórzenia sobie takich tematów jak choćby akceptacja uczuć, czy rozwiązywanie konfliktów. A tego nigdy za wiele! Jednym z najcenniejszych przekonań, jakie wyniosłam z kursu, to  przeświadczenie o niepowtarzalności i indywidualności każdego z naszych dzieci. Co więcej, wiem już jak ważne jest zaakceptowanie tej „inności”.  Bardzo cennym odkryciem było to, że choć istnieją pewne wzorce zachowań, „metody”, które pomagają w wychowaniu dzieci i budowaniu z nimi głębokich relacji, towarzyszenie w  dorastaniu naszych pociech zawsze jest wyjątkową i niepowtarzalna przygodą, na którą nie ma jednej recepty.  Kolejnym ważnym odkryciem był fakt, że dzieci doskonale czują się, gdy mają możliwość samodzielnego  podejmowania wyzwań, także trudnych, często dotyczących rówieśników lub rodzeństwa. Ogromną zaletą kursu były obie prowadzące, które nie miały gotowych odpowiedzi na nasze pytania, ale pozwalały nam dojść do  wniosków samodzielnie. Bezcenna okazała się także wymiana doświadczeń między rodzicami, czasem  pochłaniająca większą część spotkania.

Gdybym miała w kilku słowach streścić to, czym są kursy z cyklu „Szkoła dla Rodziców i Wychowawców”, powiedziałabym, że nauką szacunku do tego małego człowieka, jakim jest moje dziecko.”

Monika, mama 3 dziewczynek